Här kommer en uppdatering som handar om hur jag försökt rekonstruera en typ av arbetsbockar, kallade suggor. En del av arbetet med att tolka och rekonstruera ett båtbyggarhantverk ligger i själva båten och hur den är konstruerad, men det är också viktigt att sätta in detta i ett sammanhang av verktyg och redskap.

För arbetet med att hugga bordläggning till ökan Lillsvea behövde jag en lämplig arbetsbänk eller bockar. Med utgångspunkt från de enda fotografier som finns valde jag att tillverka ett par ”suggor”. Liknande modeller har använts inom timring och används sedan många år på Vikingaskeppsmuseet i Roskilde när de bygger vikingaskepp. Suggan är en stockbit med fyra ben. På ovansidan har stocken hål borrade där man kan sätta ner tränaglar för att hålla ett arbetsstycke på plats.


Jag har gjort en bedömning av vilken höjd suggorna från långviksskär har jämfört med båtbyggarens kropp. De suggor jag byggt gjordes med flit något högre än i bilderna från Långviksskär. Anledningen är att det är lätt att korta av benen och trimma dem till rätt höjd. Jag vill testa lite innan jag bestämmer den slutgiltiga höjden.

